For Your health! - since 1998 on the (global)market

  • English
  • Magyar

 

Aleksander Sieron: Mágneses terek alkalmazása az orvostudományban

Szerkesztette: Prof. dr. Hab. Aleksander Sieroń

A második kiadás előszavából: "Remélem, hogy a második, bővített kiadás jobban világít meg több tisztázatlan kérdést és problémakört, amelyekkel mindennap szembesülnek az orvostanhallgatók és a fizioterápiás hallgatók, a rehabilitációs szakemberek, a fizikoterápiával foglalkozó szakorvosok, valamint a mágneses terek orvosi alkalmazásában érdekelt, de más szakágakban dolgozó szakorvosok."

Aleksander Sieroń

 

Előszó a magyar kiadáshoz

A világmindenség természetes mágneses terei már az első életformák megjelenése előtt is léteztek. Szerepük az evolúcióban vitathatatlan. Az emberi szervezetben számos olyan folyamat megy végbe, amelynek irányításában elektromos erők vesznek részt, s ezeket természetes mágneses terek működése hozza létre. ...

Aleksander Sieroń professzor és munkatársai az elsők között teremtették meg a lüktető mágneses terek és orvosi alkalmazásuk megfelelően dokumentált, tudományos alapját. A munkacsoport által megalkotott VIOFOR.JPS mágneses stimulációs készülék világszerte ismert találmány. Az általuk eddig megjelentetett tudományos közlemények, könyvek és monográfiák a mágneses tereknek a klinikai gyakorlatban való alkalmazásáról szólnak.

A könyv a téma részletes szakirodalmi feldolgozását is tartalmazza, s a gyakorlati munka eredményeit nemzetközi összehasonlításban is értékeli. Ismerteti a magnetoterápia és a magnetostimuláció alkalmazásának, valamint mellékhatásainak ellenjavallatait. A könyv magyarországi megjelenése, valamint a Viofor magnetostimulációs készülék elterjedése és működtetése az eddigi tapasztalatok alapján sikeres lesz, s javítani fogja az emberek életminőségét, hiszen jól kiegészíti a gyógyszeres kezeléseket.

Dr. Pucsok József egyetemi tanár  

A fordító előszava

...Utóbbi években egyre több és színvonalasabb közlemény ad hírt a főleg a biorezonancia elvét kihasználó ingerek biológiai egységekre gyakorolt hatásáról. Több szaklap (például Journal of Bioelectricity, Bioelectrochemistry and Bioenergeering, Bioelectromagnetics, Biochemistry and Bioenergetics, stb.) valamint tudományos társaság (European Bioelectromagnetics Association) kiemelten foglalkozik e tárgykörrel. Számtalan az orvostudomány egyes ágai tekintélyes szaklapjainak száma, melyekben e témájú közlemények jelentek meg (pl. Journal of Bone and Joint Surgery, JAMA, Radiology, Lancet, Clinical Orthopedics, Teratology, Nature, American Journal of Epidemiology, International Journal of Neuroscience, Journal of Cell Biochemistry, Cell Tissue Research, Archives of Otolaringology, Head and Neck Surgery, Life Sciences, Brain Research, Carcinogenesis, Journal of Foot and Ankle Surgery, European Journal of Ophtalmology, Clinical Rheumatology, stb.) Sajnos igen csekély az e témát érintő magyar nyelvű forrásmunka.

Sieroń professzor munkája egyrészt ismerteti az alapokat, azaz hasznos lehet azok számára is, akik érdeklődése mostanában fordul a non-invazív eljárások e területe felé. Ugyanakkor széles irodalmi áttekintést és irodalomjegyzéket nyújt a témában haladónak számítók számára is.

Dr. Dobos József

Budapest, 2003. 235 old. 143 x 207 mm, Ára fényes- fóliás keménytábla kötésben: 9,900.- Ft + postaköltség Ára fényes-fóliás papír kötésben: 4,980.- Ft + postaköltség

Utánvétellel megrendelhető: Med & Life képviselet e-mailben: info@medandlife.hu,

megvásárolható: a Medicina országos könyvesbolt hálózatánál, a Mediprint orvosi könyvesboltban: Budapest, V. Múzeum krt.17. és a Pannon könyvesboltban: Keszthely, Kossuth u 40. valamint a kiadótól: Farkas Jánostól +36 20 450-2886.

Vissza az oldal elejére

 

Diricziné Barna Gyöngyi: Elméleti és gyakorlati fizioterápia

Szerző: Diricziné Barna Gyöngyi Kiadó: KÁDIX Bt.

Fogyasztói ára: 2730 Ft

Megjelenés éve: 2010 Kötésmód : cérnafűzött kötött Terjedelem: 384

ISBN: 978 963 89015 1 4

 

 

Előszó

Az elméleti és gyakorlati fizioterápia könyv, amelyet kezében tart az olvasó, az egészségügyi szakképzésben hiánypótló szerepet tölt be.

Feladata, hogy az egészségügyi szakképzésben részt vevő tanulók hatékony segítője legyen a fizioterápiás ismeretek elsajátításában.

A könyv témája több szempontból is aktuális, a fizioterápia iránti érdeklődés az utóbbi időben jelentősen megnőtt. Az átlagéletkor emelkedésével növekszik azoknak az idős embereknek a száma, akik a fizioterápiás kezeléseket leginkább igénybe veszik. Egyre többen választják a természetes gyógymódokat, így mind nagyobb szükség lesz a fizioterápiára.

Változik a képzés is. A kompetencia alapú moduláris képzésben tanulókkal szemben mások az elvárások, jellemző a gyakorlat- és alkalmazásorientált, önálló, szakszerű munkavégzés igénye. A fejezeteket úgy alakítottam ki, hogy azok tartalmazzák a kompetencia alapú moduláris szakképzések központi oktatási programjában szereplő követelmények elsajátításához szükséges ismereteket, különös tekintettel a gyakorlati megvalósításra.

A könyv felépítése követi a fizioterápia hagyományos felosztását, megtalálható benne az elektro-, foto-, mechano-, hidro-, balneo-, termo- és klímaterápia, az inhalációs kezelések valamint a masszőr képzés számára különösen fontos aromaterápia. Az elméleti ismereteken túl nagy hangsúlyt fektettem a gyakorlati megvalósításra, lépésről lépésre leírtam a gyakoribb kezelések vagy elektrodiagnosztikai vizsgálatok, mint pl. I/t görbe diagnosztika menetét, amelyet jól értelmezhető ábrákkal is kiegészítettem.

A könyv formátumának kialakításánál figyelembe vettem az elmúlt, több mint két évtizedes tanítási tapasztalatomat, annak érdekében, hogy a tananyagot minél könnyebben tanulhatóvá tegyem. A szöveg elrendezése, a fontos fogalmak, kulcsszavak kiemelése, felsorolások, táblázatokba rendezés mind a tanulást segítik.

A könyvet jó szívvel ajánlom a fizioterápiás szakasszisztens, valamint a masszőr képzésben résztvevő tanulóknak, ezen kívül jó szolgálatot tehet az ápoló, rehabilitációs tevékenység terapeuta és a gyógytornász tanulók körében is.

Az oktatóhelyek mellett a munkahelyen is hasznos lehet a kiadvány azoknak a már régebb óta a pályán lévő szakembereknek is, akik szeretnék ismereteiket feleleveníteni, illetve kibővíteni.

Budapest, 2010. augusztus

A szerző

Vissza az oldal elejére

 

Csermely Miklós: Gyógyfürdők és gyógyvizek -  Gyógyászati centrumok az orvos szemszögéből

Szerző: Csermely Miklós

Kiadó: White Golden Book Kft.

Fogyasztói ár: 4200 Ft

Megjelenés: 2002

Kötésmód : cérnafűzött kötött

Terjedelem: 155 oldal ISBN: 9639476035

Hazánk nagyhatalom gyógyvizekben, s ahol ásványvíz tör fel, vagy ahol mesterségesen hozzák a felszínre, ott hamarosan a kút körül kiépítik a gyógyászati egységet. Ma már szinte nincs olyan klinikai szakma, amely a különböző kórképek kezelésében nélkülözni tudná a fizioterápiát. E könyv rendszerbe foglalva mutatja be a különböző fizioterápiás eljárásokat, értékeli a balneoterápia helyzetét, ismerteti a hazai gyógyvizek jellemzőit, biológiai hatásait, a gyógyvízzé nyilvánítás menetét, s néhány építészeti vonatkozást is. A színes fotókkal gazdagon illusztrált könyv szól mindazoknak, akik szeretnék alkalmazni betegeik kezelésében a gyógyvizeket és a hozzá kapcsolódó terápiás lehetőségeket.

Dr. Csermely Miklós Budapesten született, előbb a Pécsi, majd a Budapesti Orvostudományi Egyetemen végezte egyetemi tanulmányait. Négy hónap kivételével az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben 19 évig ortopédsebészként, majd 16 évig reumatológusként dolgozott; ortopédsebészetből, reumatológiából és fizioterápiából szerzett szakorvosi képesítést. Tagja a reumatológus, fizioterápiás és a rehabilitációs Szakvizsgáztató Bizottságnak. Az Egészségügyi minisztérium balneológia, egészségügyi műszer és berendezés, valamint egészségügyi szakági és technológia szakágakból szakértőnek, az Igazságügyi Minisztérium reumatológiából és fizioterápiából igazságügyi orvosszakértőnek nevezte ki. Eddig 24 gyógyászati egység orvosi vonatkozású terveit dolgozta ki. Fizioterápiás könyve három kiadást ért meg, négy könyvrészletet és 50 dolgozatot publikált. Jelenleg a Fővárosi ÁNTSZ felügyelő szakorvosa.

Vissza az oldal elejére

 

Csermely Miklós: A fizioterápia kézikönyve

Szerző: Csermely Miklós Kiadó: White Golden Book Kft.

Megjelenés : 2003.
Kötésmód : cérnafűzött kötött
Oldalszám : 292
Méret (mm) : 165 x 240 x 20
Tömeg (g) : 740
Fogyasztói ár: 9 800 Ft ISBN : 963 9476 09 9  

 

A természetben fellelhető anyagokkal s ezek mesterségesen előállított energiáival történő gyógyítás egyre jobban az érdeklődés homlokterébe kerül. Ma már nincsen olyan klinikai szakma, műtéti beavatkozás, megelőző, rekreációs tevékenység, amely nélkülözni tudná a fizioterápiát. A fizioterápia zömében a kóros tünetek mérséklésére, megszüntetésére törekszik, de fontos szerepe van a torna, a szelektív ingeráram kezelés könnyebb megvalósításában is. A korszerű fizioterápia figyelembe véve az általa kiváltott hatásmechanizmusokat, ún. kombinált kezeléseket alkalmaz. Ennek kidolgozásában nyújt segítséget a könyv.

Részletek a tartalomból:

A fizioterápiáról általában és feladatai | Elektroterápia izomingerlés (az izomzat szerkezete, beidegzése, működése, a harántcsíkolt és simaizomzat ingerlése) | Tüneti kezelés: kisfrekvenciás galván, hidrogalván, iontoforézis, TENS, diadynamikus; középfrekvenciás interferencia és nagyfrekvenciás rövidhullámú mikro- és deciméterhullámú kezelések | Elektromágneses kezelések | Helio- és fototerápia (ultraibolya, infravörös, látható fény és lézerkezelések) | Termo- és hidroterápia (a hideg és a meleg, valamint ezt kiegészítő mechanikai behatások) | Mechanoterápia (torna, masszázs, trakciós kezelések, ultrahangbesugárzás) | Balneoterápia (fürdőkúrák, ivókúrák, iszapkezelések) | Klímaterápia (az időjárás és a szervezetre gyakorolt hatása) | Légúti kezelések | Leggyakrabban előforduló kórképek fizioterápiás kezelése ... stb.

Az alapos elméleti ismereteken kívül a könyv minden gyakorlati kérdést tárgyal, ami a témához kapcsolódik, felépítése világos és könnyen áttekinthető. A gazdag illusztráció, temérdek vonalas ábra, színes és fekete-fehér fotó mind azt a célt szolgálja, hogy az Olvasó széleskörű ismeretekhez jusson, melyet nap mint nap fel tud használni.

A könyv nélkülözhetetlen fizioterápiás, rehabilitációs és reumatológus szakorvosoknak (és szakvizsgára készülőknek), fizioterápiás asszisztenseknek, gyógytornászoknak, masszőröknek, de hasznos segítséget nyújthat mindazon egészségügyi dolgozóknak, akik a fizioterápiás beavatkozások rejtelmeibe kívánnak betekinteni.

Vissza az oldal elejére

 

Vértes Gabriella, Fábián Tibor Károly: Fogorvosi pszichoszomatika

Szerző: Vértes Gabriella, Fábián Tibor Károly
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.
Megjelenés: 2007
Oldalszám: 264
Fogyasztói ár: 2800 Ft
ISBN: 9789632260921  

 

A fogorvosi pszichoszomatika azokkal a fogorvosi klinikumban előforduló kórképekkel foglalkozik, amelyek kialakulásában a pszichés tényezők döntő szerepet játszanak. A betegségek keletkezését és a gyógyítás lehetőségeit bio-pszicho-szociális nézőpontból vizsgálja. A folyamatok megértésében megkülönböztetett figyelmet szentel a betegvezetés, a beteg-asszisztens-fogorvos kapcsolatrendszer problémáinak. A könyv átfogó ismeretetést ad a fogorvosi pszichoszomatika elméleti hátteréről, a legfontosabb klinikai kórformákról, és a terápiás lehetőségekről egyaránt. A kötetet elsősorban fogorvosoknak szántuk, de reményeink szerint hasznos ismereteket nyújt a fogászati asszisztenseknek, a száj arc régióval foglalkozó más szakembereknek, és a fogorvosi pszichoszomatikus kórképekben szenvedő betegeknek is.

Utánvétellel megrendelhető: Med & Life képviselet e-mailben: info@medandlife.hu,

megvásárolható: a Medicina országos könyvesbolt hálózatánál.